SFSU Housing Competition

In an effort to create a living building, the users and the architecture must both work in tandem. An architecture that lacks functional and experiential operations will, in turn, yield carefree users. Communal Operations seeks to offer means of comfort that appeal to a vast number of diverse users and challenge the conception of the dormitory hall and its relationship with hall community. Today’s typical dormitories are characterized by stacked volumes punctured by double loaded corridors with minimal, isolated places for gathering and/or events. By altering the perception of the corridor, this design brings forth a lively experience by means of an ATRIUM CORRIDOR OPEN TO THE ELEMENTS. Along this corridor, the variable path becomes a place for conversation and collaboration. By distributing the program into five masses, the architecture is able to maximize passive design strategies such as cross ventilation, stack ventilation, direct gain and optimal daylighting conditions for all residents. In an effort to collect, filter, and use rainwater, the architecture and landscape function as a unified siphon in order to provide potable water for its residents and the people of San Francisco. Illustrated in the section and the interior perspective below, the atrium corridor transitions into a series of double height porches, providing residents with a ‘flex-space’ for music, games, leisure, etc. Similarly, the central yard serves all residences, child care, and retail simultaneously. While within the central yard, users can anticipate picnicing, flying kites and ultimately, campus-wide events.

Competition Board
Massing Diagram Series
Site Plan
Perspective from South-East
Sectional Perspective - North / South
Corridor Interior - Double Height Porch
Family Unit Plan
Loft Unit Plan
Process Sketches (Chronological Order)
Back to Top